kreatin  // alapok,  3.1 rész

A kreatin fontos az immunvédelemhez

A falósejtek (makrofágok) – melyek nagy jelentőségűek a szervezetbe bejutó baktériumok és vírusok megsemmisítése szempontjából – kreatinkináz rendszert tartalmaznak, és a vírusok, valamint baktériumok formájában betolakodó szervezetek fagocitózisához (faló eljárás) foszfokreatint használnak fel energiaforrásként (Loike és munkatársai, 1979). Úgy tűnik, hogy a kreatin és a foszfokreatin az ember rendszerszerű fertőzései esetén energiatárolóként fejt ki közvetlen védő hatást (Lara és munkatársai, 1998).

A kreatin, mint hivatalosan engedélyezett táplálékkiegészítő. A kreatint számos sportágban használják

Miután a berni Schweizerische Bundesamt für Gesundheitswesen (BAG = Svájci Egészségügyi Szövetségi Hivatal)  táplálékkiegészítőként viszgálta be a kreatint, és azt 1995 augusztusától engedélyezte, a kreatint – mint az atléták felépítő szerét – gyakorlatilag minden sportágban használják. A kreatinnal – mint a teljesítmény természetes fokozására alkalmas szerrel – már jó néhány nemzeti és nemzetközi versenyen több aranyérmrt nyertek.

A kreatin ezért ajánlott a jól edzett hobbisportolók, a hegymászók, a kerékpárversenyzők, stb. számára is, akik gyakran testi teljesítőképességük határait feszegetik, de nem csak az effektív fizikai teljesítmény fokozása érdekében, hanem azért is, mivel a nagy erőfeszítések kipihenhetősége is javul,  és  gyorsabbá válik (Greenhaff és munkatársai, 1994: Aaserud és munkatársai, 1988).

A Lausanneban székelő Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC)1998. december 14-én kiadott közleményében ismertetett egy hivatalos állásfoglalásban, hogy  semmilyen  objektív ok nem áll fenn a kreatin doppinglistára tételére,  és hogy a  sportolók és  atléták  továbbra is engedélyezett táplálék-kiegészítőként szedhetik a  kreatint a  teljesítmény természetes fokozása céljából.

kreatin  // alapok,  3.2 rész

Kreatin a vegetáriánusok, az idősebbek és a lábadozók számára

Az új kutatások később megmutatták, hogy nem csak az atléták és az élsportolók profitálhatnak a kreatinból, hanem azok a személyek is, akik foglalkozásuk gyakorlásában és a mindennapokban fizikai  és  pszichikai teljesítménykényszer alatt állnak, valamint a lábadozók is, akiknek az izomtömege   és izomereje hosszabb ágyban fekvés után jelentősen csökkent.

A kreatin  a kutatások szerint javíthatja az agy teljesítményét

Ugyanez különösen érvényes a vegetáriánusokra és az idősebb személyekre, akik igazoltan szignifikánsan alacsonyabb kreatin– és foszfokreatin szinttel rendelkeznek izmaikban (Smith és munkatársai, 1998). Sok személy – aki kreatint vesz magához – pozitív beszámolója alapján levonható a következtetés, hogy ez az anyag az agy teljesítményét – így pld. a tanulási  és  emlékezési teljesítményt, valamint  a mozgás-koordinációt is javíthatja,  és  ugyanakkor növelheti a stressztűrő képességet is. Ezen kívül sok kísérleti személy beszámolt arról is, hogy a kreatinnal pszichikailag is gyorsabban és jobban ki tudják pihenni magukat, és  kevesebb alvásra van szükségük.

Mivel a muszkuláris foszfokreatin-tároló a kor előre haladtával észrevehetően hanyatlik (Pastoris és munkatársai, 1998), emiatt az 50 év feletti személyek leginkább a kreatinpótlásból profitálnak (Smith és munkatársai, 1998). Nyilvánvaló, hogy a kreatinpótlás ezért különösen alkalmas az idősebb embereknél, és ez a szer értékes kiegészítő- és felépítő készítményként az aggkori időszakban, az idős- és ápolóotthonokban is sikerrel lenne alkalmazható. A kreatin biztosan ajánlható lenne a kóros soványságban szenvedő betegek számára is.

A kreatin késleltetheti az öregedés folyamatát

969 életévet – melyet a bibliai matuzsálemeknek tulajdonítanak – bizonyára soha nem ér el a mai ember. Az élet hosszának döntő meghosszabbítása és mindenek előtt az öregedési folyamat lassítása azonban mindenképpen reálisnak tűnik. E esetleg a kreatin célzott alkalmazásával érhető el, amit különböző tanulmányok kell, hogy igazoljanak.  A kreatin legalábbis állatkísérletekben védeni tudta az idegsejteket az olyan betegségektől, mint a Parkinson-kór, vagy a Huntington-kór elnevezésű örökletes betegség.

A kreatin azonban még többet tud, ahogy ezt a Dr. Andreas Bender  és  Dr. Thomas Klopstock magántanár körül dolgozó  a müncheni tudósok  a Müncheni Egyetem  Neurológiai Klinikáján  „Neurobiology of Aging“ című szakfolyóirat online kiadásában bemutatja (Bender és munkatársai, 2007): „A  kreatin  szedése  egereknél  ”az élet kilenc százalékkal történő meghosszabbodáshoz vezetett“ állítja Klopstock. Ez más „anti-aging” feltevésekhez viszonyítva figyelemre méltó, ha meggondoljuk, hogy sem a táplálkozás átállítására, sem fokozott fizikai aktivitásra nem volt ehhez szükség. Hogy a tanulmányban közölt eredményeik az emberre is átvihetők-e, az egyelőre nyitott kérdés marad.“ Ez állatkísérletekben gyakran egészen egyszerűnek tűnik: már most sikerült harmatlegyek vagy bizonyos fonalas férgek, valamint rágcsálók életelvárásait egyértelműen meghosszabbítani. Az ezeknek a kísérletek során nyert felismerések azonban csak feltételesen vihetők át az emberre, mivel öregedésünk folyamatát mind a mai napig csupán töredékeiben értjük.

Néhány fontos mechanizmus – mely fontos szerepet játszik ebben a folyamatban – azonban már ismert. Így például tudjuk, hogy az úgy nevezett szabad oxigéngyökök megtámadják a sejteket. A test öregedéséhez azonban hozzájárulnak bizonyos anyagcsere-utakban fellépő hibás funkciók, melyek azután gyakran egymással is összekapcsolódnak. Ezek a komplex kölcsönhatások azonban annál nehezebbé teszik az öregedés faktorainak és molekuláris folyamatainak befolyásolást és ellenőrzését. „Az olyan enzimek fokozott termelése, melyek antioxidánsként hatnak, különböző szervezetekben például meg tudják hosszabbítani az élethosszt“, állítja Klopstock. „Genetikai szinten tett ilyenfajta lépés azonban emberben nem lenne egyszerűen kivitelezhető. Az antioxidánsok egerekkel való etetése azonban ezzel szemben semmilyen befolyást nem gyakorolt azok öregedésére.“

A kreatin idegsejtekre gyakorolt védőhatását az utóbbi években állatkísérletekben Parkinson-kór  és  Huntington féle betegség esetén már igazolták. Mivel ezek a neurodegeneratív megbetegedések hasonló molekuláris mechanizmusokon alapulnak, mint az öregedési folyamat maga, a Klopstock körüli kutatócsoport az anyag egerek élethosszára gyakorolt hatásait akarta vizsgálni. Ennek érdekében 162 nőstény egérnek ugyanazt a diétét adták, de az állatok felénél kreatint kevertek hozzá. Megmutatkozott, hogy azoknak az állatoknak az élethossza, akik kreatint kaptak enni, átlagosan kilenc százalékkal meghosszabbodott. „További pozitív hatásokat is találtunk“, közli Klopstock. „Így fizikailag jó eredményt értek el az egerek magas korban, tehát in puncto izomerőben és egyensúlyban, de emlékezetük vonatkozásában is egyértelműen jobb eredményeket értek el.

Ez megmutatkozott többek abban is, hogy csekély mennyiségű öregségi pigment (lipofuszin) rakódott le az agyban, és a szabad oxigénygyökök száma is csökkent. Ezzel szemben emelkedett az „anti-aging” gének száma az agyban, ami a  neuronok növekedést támogatja, és ezeket a sejteket védik, továbbá megkönnyítik a tanulást. A kreatin szedése összességében tehát javította az egerek egészségét és meghosszabbította életidejüket.  Mivel a kreatin jó összeférhetősége már ismert és kipróbált, ez az anyag alkalmasint az embernél is hozzájárulhat tehát az egészséges öregedéshez.“

kreatin  // alapok,  3.3 rész

A kreatin, mint kisegítő terápia a neuromuszkuláris betegség ellen

Bár az alapkutatásokból nyert felismerések alapján a kreatin és a foszfo-kreatin központi szerepét átfogó módon kimutatták és dokumentálták, mégis meglepő, hogy a kreatin a legutóbbi időkig kevés figyelmet kapott a humán orvostudományban. Ugyanis teljességgel feltételezhető, hogy a központi és perifériás idegrendszer, valamint a vázizom, a szív és a csontok különböző betegségeiben szenvedő sok beteg profitálhatna a kreatin szedéséből. Elvileg ugyanis ki lehetne mutatni, hogy sok betegség – különösen neuromuszkuláris területen – megzavart sejtenergetikával jár együtt, vagyis az e betegek  ideg-  és / vagy  izom sejtjeinek  energiaállapota  lényegesen alacsonyabb  kreatin-értékekkel rendelkeznek, mint a normál tartomány.

A kreatin javítja az ideg- és izomsejtek energetikai állapotát, így hosszú távon csökkenthető az izom- és energiavesztés.

Kreatin a betegségek ellen

A Duchenne típusú izomsorvadás estén az izomstressz után megnövekedett kalciumkoncentráció áll fenn az izomsejtekben. A disztrofin-proteinek disztrofin-glikoprotein komplexben való jelenléte vagy hiánya következtében ennél a betegségnél ugyanis gyakran hibák jönnek létre a betegek izmainak sejtmembránjában, emiatt túl sok kalcium áramolhat az izomsejtekbe. A krónikusan megnövekedett intracelluláris kalciumkoncentráció többek között azt okozza, hogy az izomsejtek – melyek állandó energiaráfordítás és így az energetikailag értékes foszfo-kreatin fogyasztása alatt állnak és megkísérlik a felesleges kalciumot a sejtekből kiszivattyúzni – görcsösen összehúzódnak és végül lassan degenerálódnak. A sejtekben fellépő krónikusan megemelkedett kalciumkoncentráció kalcium-függő proteázok aktivitásának következtében az izomanyag leépítéshez, és hosszú távon izomsorvadáshoz vezet.

Az optimális energetika

Kreatin segítségével történő helyreállítása – ami a nyugalmi fázisokban foszfo-kreatinná (PCr) töltődik fel – logikus terápiás stratégiának tűnik, ami a disztrofén egerek sejtkultúrájában már ténylegesen bevált (Pulido és munkatársai, 1998). Az ezekkel a disztrofén egerekkel foglalkozó legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a kreatin nem csak az izomelhalást gátolja szignifikánsan, hanem segít a mitokondriumciók fenntartásban is (Passaquin és munkatársai, 2002), ami  de facto több energia rendelkezésre bocsátásához vezet .

Még ha a kreatin szedése és ezzel a foszfo-kreatin szint emelkedése nem is tudja közvetlenül javítani a különböző neuromuszkuláris megbetegedések tényleges okait, egy kreatin- helyettesítés mégis általánosan javítja az idegek és izmok energetikai állapotát. Ha a kreatin szedése elég korán beavatkozik a betegséglefolyásába, feltételezhető, hogy nem csak a tünetek javulnak lényegesen, hanem a betegség lefolyása is lassul, vagy akár hosszabb időre késleltethető.

La Llave Alex